ביטוח מנהלים

את המושג "ביטוח מנהלים" שמעתי לראשונה בגיל 21, לאחר שסיימתי את שירותי הצבאי ונכנסתי למעגל העבודה. אני זוכר את זה כאילו זה היה אתמול, ישב מולי סוכן מטעם העבודה ושאל אותי לאן אני מעדיף להפקיד ל"קרן פנסיה" או "ביטוח מנהלים". האמת שבאותה תקופה לא כל כך הבנתי מה הם ההבדלים בין השניים, אבל המחשבה שעברה בראשי הייתה "ביטוח מנהלים זה של מנהלים – ולכן יותר יקדם אותי". כמובן שזוהי שטות גמורה, ולכן היום נדבר על ביטוח מנהלים, למי הוא מתאים ולמי לא.

אז מהו ביטוח מנהלים?
ביטוח מנהלים הוא מוצר פנסיוני. הוא מהווה חוזה בינך לבין חברת הביטוח, ולכן לא ניתן לשינוי. כל אדם שמפריש לפנסיה יכול לבחור להפריש למוצר זה, ולכן אין שום קשר בין השם ביטוח מנהלים לתפקיד ניהולי כזה או אחר. כאשר אתם שכירים ניתן להסתכל על זה כעל "פוליסת ביטוח" כאשר הפוליסה היא של המעסיק והמבוטח הוא העובד. אם הנכם עצמאיים אז הפוליסה והמבוטח הוא אתם עצמכם כאחד.

ממה מורכב ביטוח מנהלים?
בדיוק כמו קרן פנסיה, ביטוח מנהלים מורכב מ3 מרכיבים עיקריים:
1. חיסכון – זהו המרכיב החשוב ביותר בעיניי, כיוון שללא חיסכון לא יהיה ממה לשלם לנו "משכורת" כאשר נפרוש לפנסיה. מה זה אומר בעצם? כל חודש המעסיק מפריש אחוז מסוים מגובה המשכורת המבוטחת של העובד, נכון להיום 6.5% והעובד מפריש 6% מהמשכורת למרכיב החיסכון במוצר זה – ביטוח מנהלים. כמו כן, מפריש המעסיק
בנוסף 8.33 אחוז לטובת מרכיב הפיצויים. הכסף שמופרש לביטוח מנהלים מושקע בשוק ההון וצובר ריבית (תשואה), חיובית או שלילית בהתאם למה שהצליחה לעשות חברת הביטוח עם הכסף שלכם. כמובן שלאורך שנים התשואה היא חיובית כי הבורסה עולה, אך יש שנים גם של שפל בה יש ירידות בבורסה (לא ניתן להבטיח תשואה ולדעת מראש כמה תהיה). ממה שצברתם ואתם מפרישים לוקחת חברת הביטוח דמי ניהול. כאשר תגיעו לגיל פרישה עם הכסף שצברתם במשך כל השנים בניכוי דמי ניהול ובתוספת הרווחים שהצליחה להשיג לכם חברת הביטוח יקבע לכם סכום הקצבה שתקבלו כל חודש שהיא "המשכורת" החודשית עליה דיברנו. כדי לפשט את ההסבר אנסה לעשות זאת באמצעות דוגמה.
***לשם ההפשטה, אני מסביר את החישוב בצורה רעיונית, בפועל החישוב טיפה יותר מורכב – לכן אין להתייחס באמת למספרים כי הם לא מדויקים למציאות של היום אלא להמחשה בלבד.***
נניח וחסכתם במרכיב החיסכון בביטוח מנהלים מיליון ש"ח. הסכום הזה צריך להספיק לכם עד סוף חייכם. כיצד יודעים כמה זמן עוד נחיה אחרי הפרישה? האמת אי אפשר באמת לדעת, ולכן מסתכלים על תוחלת החיים הממוצעת כלומר מה משך זמן הממוצע של בני אדם עד שהם הולכים לעולמם. כיום אנו מדברים על סדר גודל של גברים שחיים עד גיל 81 ונשים שחיות עד גיל 84 בממוצע. לכן מה שנעשה נחלק את הסכום שצברתם במספר החודשים שנותר לכם לחיות וככה נקבע את מקדם הקצבה. כלומר אם גבר היום פורש בגיל 67 ובממוצע חי עד גיל 81 מכאן שנותרו לו 14=81-67. כלומר נותרו לו 14 שנים לחיות בממוצע. את המספר הזה נכפיל במספר החודשים בשנה (12) ונקבל שגבר חי 168=14X12. כלומר גבר בממוצע חי 168 חודשים, לאחר שיצא לפנסיה. לכן זה יהיה המקדם בו נחלק ומכאן נוכל לגזור את הקצבה החודשית.
אם כן, מיליון ש"ח לחלק למקדם שקיבלנו יתן לנו כ5950 ש"ח קצבה חודשית. באותו אופן ניתן לעשות חישוב דומה בעבור אישה.

נכון להיום המקדם הוא סדר גודל של 214, ולכן במציאות על מיליון ש"ח נקבל קצבה חודשית שיותר קרובה ל4700 ש"ח.

בפועל חישוב מקדם הקצבה הוא טיפה מורכב יותר ותלוי במרכיבים כגון:
תוחלת החיים, ריבית, גיל פרישה, מין, דמי ניהול, האם קיימת הבטחה לתשלום אחרי מות מקבל הקצבה למוטבים שלו, לבן\בת הזוג וכו'. (אסביר על כך יותר לעומק בפוסטים הבאים).

חשוב לי לעמוד על מושג נוסף שאנו שומעים הרבה בהקשר של ביטוח מנהלים והוא – מקדם קצבה מובטח. זוכרים שאמרנו שביטוח מנהלים הוא חוזה, ולכן לא ניתן לשינוי? אז מי שפתח פוליסת ביטוח מנהלים ובחוזה שלו רשום לו שהמקדם שלו מובטח יכול לדעת מראש את המספר שבו יחולק הסכום שצבר. כלומר ככל שהמקדם קטן יותר כך המנה שתצא תהיה גדולה יותר, ולכן אותו אדם יקבל קצבה חודשית גבוהה יותר – "משכורת" יפה יותר. מתי המקדם מובטח ואיך זה בדיוק עובד – זאת ועוד ארחיב בפוסט בהמשך. חשוב לציין – פוליסות ביטוח מנהלים חדשות שנפתחות כיום כבר לא מכילות מקדם קצבה מובטח.

2. נכות – זהו מרכיב ביטוחי שאמור להגן עלינו בעודנו בחיים. בביטוח מנהלים הוא נקרא אובדן כושר עבודה. כלומר אנו מפרישים כל חודש כסף לביטוח, שיגן עלינו מפני קטסטרופה. במקרה בו לא נוכל לעבוד, שנוכל להמשיך ולשמור על רמת חיים נאותה. אז מה יקרה במקרה שנכנס למצב של אובדן כושר עבודה? במקרה כזה נקבל עד 75% מהמשכורת המבוטחת שעליה שילמנו לחברת הביטוח.

למה רק עד 75% ולא 100%?

אם היינו מקבלים 100% מהמשכורת הקודמת, לא היה לנו תמריץ לחזור לעבוד, והיינו יכולים "לזייף" מחלה כדי להמשיך ולהשאר במצב של אובדן כושר עבודה.
בנוסף אדם שנמצא בנכות מלאה לצמיתות לא ישלם מס, ולכן בנטו 75% קרוב בסדרי גודל לכסף שהיה מקבל לאחר הורדת המיסים כאשר לא היה באובדן כושר.

3. ביטוח חיים – ביטוח זה אמור להגן עלינו למקרה של פטירה. כלומר כאשר אנו כבר לא בין החיים לעזור למשפחתנו להמשיך להתקיים ולחיות בכבוד.

בניגוד לקרן פנסיה שם דיברנו על מנגנון אקטוארי, שמקרה של גרעון אקטוארי יקחו מאיתנו כסף בסוף שנה. כאן בביטוח מנהלים אין מנגנון אקטוארי והחוזה של כל אחד הוא אישי.

גם כאן בדיוק כמו בקרן פנסיה חברת הביטוח לוקחת דמי ניהול מהפקדה חודשית ודמי ניהול מהצבירה.
כתבתי על כך יותר בהרחבה בפוסט קודם על פנסיה:
תכלס – פנסיה

דמי הניהול בביטוח מנהלים לרוב יקרים יותר מאשר בקרן פנסיה.

למי מתאים המוצר?
למי שלא רוצה להיות תלוי באחרים "ערבות הדדית" כפי שיש בקרן פנסיה.
למי שיש "מקדם מובטח", ולאחר חישוב של ניכוי דמי הניהול מצא שזה משתלם עבורו.
למי שיש משכורת גבוהה מהתקרה של קרן הפנסיה שעומדת כיום על כ19 אלף ש"ח, ומחפש אפיק נוסף להפקיד אליו יכול לבחור בביטוח מנהלים או קופת גמל.
למי שיש משפחה וחשוב לו לדאוג לה באמצעות הביטוחים שקיימים במוצר. (הערה: ניתן גם תמיד לקנות ביטוחים באופן עצמאי פשוט יש לחשב את העלות ולהשוות האם זה משתלם).
למי שכעת מבין מה זה ביטוח מנהלים, ועושה לו שכל להפקיד אליו.

לסיכום, דיברנו על ביטוח מנהלים שזהו מוצר פנסיוני שממש לא נועד רק למנהלים, למרות שמו. הוא מרכיב בתוכו מרכיב חיסכון ומרכיבי ביטוח שאמורים לעזור לנו בעודנו בחיים ולמשפחתנו לאחר מותנו.

**גילוי נאות: אינני מחזיק ברישיון השקעות, ייעוץ מס , רישיון פנסיוני או כל רישיון פיננסי אחר. כל המסתמך על המידע המוצג באתר עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד. אין לראות במידע המוצג באתר משום המלצה כלשהי.

3 Replies to “ביטוח מנהלים”

    1. תודה על ההערה, תיקנתי את זה. הכוונה הייתה לאדם שנמצא באובדן כושר עבודה לצמיתות למשל עקב מחלה שלא ניתן להחלים ממנה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *